Разград вече има „Синя стая”, в която ще се извършват разпитите на деца – свидетели, извършители или жертви на престъпления, обяви днес по време на официалното й откриване председателят на Окръжен съд Разград Лазар Мичев. На представянето на новата придобивка присъства бившият окръжен прокурор и настоящ член на ВСС от прокурорската квота Огнян Дамянов, окръжният прокурор Тихомир Тодоров, председателят на Районен съд Разград Маргарита Новакова, кметът на община Разград д-р Валентин Василев, директорът на ОД на МВР Ивайло Йовчев, директорът на РД „Социално подпомагане” Татяна Костова, съдии, прокурори и ръководители на социални услуги.

Стойността на ремонта на щадящата стая за разпити е 27 000 лева и е изградена по проекта на Българо-швейцарска програма „Укрепване на правния и институционалния капацитет на съдебната система в сферата на младежкото правосъдие“. В Апелативния район, в който попада Разградска област,това е трета стая, обясни още Мичев.

„Синята стая” се намира в Дома на услугите /Битовия комбинат/, а помещенията са предоставени от Община Разград. Освен стаята за детето, зад преграда – тип Венецианско огледало има друго помещение – предвидено за съдиите и другите органи, които ще разпитват детето. Самото дете не ги вижда и така стресът от разпита е по-малък за него.

Предстои стаята да се оборудва с играчки, така че да създава по-добра и щадяща обстановка за разпитваните деца.

„Синята стая“ ще може да се ползва не само от съда, а и от полицията, прокуратурата, „Закрила на детето” и социалните служби.

Първият разпит на дете вече е факт. Той е извършен миналата седмица от съдия Чолакова от Районен съд Разград.На сайта на Окръжен съд ще бъдат качени Правилата за ползването й, обясни още председателят на институцията Лазар Мичев.