Зехти Юнуз от Исперих, привлечен като обвиняем за изнасилване на момиче, ненавършило 14 години ще продължи да търпи най-тежката мярка за процесуална принуда „задържане под стража”, съобщиха от пресслужбата на Апелативен съд Варна.

Днес състав на Апелативен съд Варна потвърди определение на Разградския окръжен съд, с което е била оставена без уважение молбата му за изменение на вече взета спрямо него мярка за неотклонение.
Пресслужбата на съда припомня, че 71 годишният мъж е в ареста от началото на ноември миналата година. Той е обвиняем по досъдебно производство на РУП в Исперих, област Разград затова, че на 31 октомври същата година, в родния си град изнасилил момиче, ненавършило 14 години.
Както пред първата, така и пред втората съдебна инстанция обвиняемият твърди, че в ареста се е влошило здравето му, а и болната му съпруга се нуждаела от постоянни грижи. Вече 5-ти месец бил задържан, а разследващите не са вършили нови процесуално-следствени действия с него.
Въпреки посочените аргументи, съставът на Варненския апелативен съд днес потвърди основанията за постоянния арест на Юнуз и остави без уважение жалбата му. Събраните гласни свидетелства, веществени доказателства и наскоро изготвената ДНК експертиза по категоричен начин обосновават предположението, че той е извършител на престъплението. Законът предвижда за това деяние лишаване от свобода от 10 до 20 години. Тежестта на наказанието е основание да се потвърди и извода, че обвиняемият може да се укрие от наказателно преследване.
Определението на Апелативен съд Варна, с което се потвърждава задържането под стража на Зехти Юнуз, привлечен като обвиняем за изнасилване на момиче, ненавършило 14 години, не подлежи на обжалване.