В гробищния парк на старите градски гробища в Разград  панихида-помен отслужи архиерейският наместник отец Георги и освети новата надгробна паметна плоча на поетесата Станка Николица Спасо-Еленина и на сина й Григор Попов – виден общественик и журналист.

На паметната плоча върху предната страна на гранитен пласт са поставени портретите на Станка Николица и нейният син Григор Попов, изписани са и имената на децата й Ружа и Юрдана.

На събитието присъстваха членовете на Инициативния комитет по възстановяване на надгробната плоча, общественици, ученици и граждани.

Кратка поетична програма изнесоха деца от клуб „Слово“ към ЦУТНТ с ръководител Веселина Йотова.

Идеята за възстановяване на монумента в стария гробищен парк възниква миналата година през лятото, когато Веселина Милушева и Димитър Петров – библиотекар и общественик, поставят цветя по собствена инициатива на паметниците на разградските опълченци и просветители. Те срещат Теменуга Иванова, правнучка на Станка Николица и решават да възстановят с нова плоча мястото, където са тленните останки на първата поетеса и нейният син Григор Попов.

За набиране на средства за изграждане на нова паметна плоча е сформиран инициативен комитет, в който са правнучката на Станка Николица Теменуга Иванова, учителката Веселина Милушева, Димитър Петров – библиотекар и общественик, Цветанка Русева – директор на ЦУТНТ и Иво Стоянов, Нели Николова и Виктор Костадинов от РИМ – Разград. Идеята подемат Федерацията на жените, двете училища, носещи имената на Станка и Никола Икономови, Гимназията по автотранспорт и строителство, регионалната библиотека, граждани и др. В инициативата се включва и зам. кмета на Община Разград Галина Георгиева с лично дарение.

Набирането на средства продължава, защото все още не е платена цялата реконструкция, обясни Димитър Петров.

На 17 ноември от 18 часа в стария театър ще се проведе благотворителен базар с творби, изработени от Теменуга Иванова, Радка Стоянова, ученици при ЦУТНТ. Със съдействието на ръководството на ОУ „Никола Икономов” ученици ще продължат да поддържат паметника.