Оранжев код е обявен за Област Разград, но институциите имат готовност да посрещнат последствията от интензивните валежи – установи Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен и докладва в Министерски съвет относно подготовката на службите, съобщиха от пресслужбата на областна управа.
Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“-Разград разполага с 16 автомобила, 19 мотопомпи, 21 човека са на денонощен режим на готовност, а при необходимост в спасителни операции могат да се включат 100 човека. Пожарникарите могат да разчитат и на съдействие от Доброволческите формирования в областта. Такива са създадени в три от седемте общини в Лудогорието – в Исперих доброловците са 25, в Кубрат – 20, в Завет – 15.
Язовирите в областта се поддържат на 50-60 процента завиряемост, няма опасност от преливане.
Общините в Област Разград са уведомени за задействането на Националния план за защита при бедствия в частта „Защита при наводнения“ за вземане на превантивни мерки, съгласно Областния и общинските планове за защита при бедствия при необходимост.
Вследствие на валежите от нощта на 2 срещу 3 юли има първоначални данни за нанесени щети по реколтата. Те са в 3200 дка рапица, собственост на ЗК“Изгрев“-Цар Калоян и 600 дка слънчоглед на ЗК“Торлак“-Цар Калоян. В община Цар Калоян през отминалото денонощие валежите са били 52 л./кв.м., придружени с градушка. През нощта е прекъснато част от ел. захранването в град Цар Калоян и село Костанденец. Леко се е покачило нивото на река Хлебаровска. До сутринта ел. захранването е възстановено и обстановката се е нормализирала.
В останалите общини на областта са паднали по-слаби валежи, също придружени с градушка: 35 л./кв.м – в Завет, 20 л/кв.м. – в Кубрат, в град Разград – 3,4 л./кв.м., в селата Топчии и Побит камък, община Разград валежът е 38 л./кв.м., в община Лозница – 0,05 л./кв.м.