Предаденият на съд по обвинителен акт на Окръжната прокуратура в Разград Галин Х. от село Голям Поровец, община Исперих, бе осъден днес общо на 8 години лишаване от свобода при строг режим за две тежки престъпления, съобщиха от пресслужбата на Апелативна прокуратура Варна.

За грабежа, извършен при условията на опасен рецидив, съдът му наложи наказание лишаване от свобода от 7,4 години, а за изнасилването – 8 години затвор, като подсъдимият ще изтърпи най-тежкото от двете наказания в размер на 8 години лишаване от свобода при строг режим.
Със съдебния акт Разградският окръжен съд е постановил Галин Х. да изтърпи и остатъка от неизтърпяната част от една година и два месеца на предходна присъда, по която е бил условно предсрочно освободен от затвора.
На 31 август 2016 год. Галин Х. бил освободен от затвора, където изтърпявал присъда от 7, 4 год. лишаване от свобода. На следващия ден пристигнал в Разград, където срещнал свой познат от затвора. Двамата решили да събират орехи, за да си набавят средства за препитание. Тъй като нямали и подслон, нощували на поляна, близо до Арменските лозя в Разград.
На 9 септември 2016 год. около 20,30 часа, само 9 дни след излизането си от затвора, Галин Х. забелязал жена, която се прибирала към вилата си в района. 37-годишният мъж я нападнал и заплашил с нож, за да не вика. Жената му предложила наличните си пари, за да я пусне, но бившият затворник започнал да я удря и плаши, че ще я намушка с нож.Въпреки съпротивата й, Галин успял да я отведе до орехово дърво, накарал я да му предаде всичките си пари, които били общо 20 лева. Със силни удари по лицето я съборил на земята и я изнасилил.
Присъдата на Разградския окръжен съд подлежи на обжалване пред Апелативния съд във Варна.