В два последователни дни – на 13 и 14 април в Окръжен съд Разград ще се проведе Ден на отворените врати. Проявата е част от отбелязването на Деня на Конституцията и юриста – 16 април.
Съдът ще отвори вратите си за гражданите, за да се запознаят отблизо с ролята, структурата и функциите на органите на съдебната власт.
В първия ден от 9 часа в съдебна зала № 4 на Окръжен съд Разград учениците от 10 клас на ГПЧЕ „Екзарх Йосиф” ще покажат симулация на съдебен процес.
От 12 до 15 часа Съдебната палата ще бъде отворена за посещение на ученици от учебните заведения в града, за да видят отблизо работата на институцията, деловодната програма и програмата за случайно разпределение на делата.
От 15 часа започва церемонията по награждаване на участниците във втория ученически конкурс за есе на тема „Моето най-важно човешко право”.
В четвъртък в Окръжния съд ще се проведе открит урок за деца до 7 клас на тема „Как се става съдия? Какви качества трябва да притежава съдията?”. Учениците ще имат възможност да се срещнат със съдебната охрана, която ще направи демонстрация на въоръжение и помощни средства, облекло. Учениците ще могат да видят отблизо клетката за задържане на подсъдими и автомобил за довеждането им в съда.
В Деня на отворените врати ще проведе и среща с пенсионерите от Клуба на пенсионера в Разград по изключително актуалната тема „Телефонни измами”.