На пресконференция за журналисти Областният информационен център (ОИЦ) – Разград даде старт на националната инициатива „Заедно за Европа” в региона. Инициативата е на мрежата от 28 информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фодове (ЕСИФ) в България и е част от кампанията на Европейската комисия „Европа в моя регион 2017”.

Екипът на ОИЦ представи информационните поводи и послания на кампанията, както и предстоящите събития в Разградска област до 21 май.

Инициативата е насочена към широката общественост и е свързана с отбелязването на три значими годишнини през 2017-та година:

  • 60 години Европейски социален фонд (ЕСФ);
  • 10 години от присъединяването на България към ЕС;
  • 6 години от цялостното функциониране на Мрежата от 28 информационни центъра.

Обявeн бе фотоконкурс на тема „Лудогорието в Европейския съюз: 10 години по-късно”. Той се осъществява в партньорство с Центъра за ученическо техническо и научно творчество (ЦУТНТ) – Разград, Клуба на Разградските любители на фотографията и Регионалната библиотека „Проф. Боян Пенев”. Конкурсът е за ученици от 5-ти до 12-ти клас от цялата област. Младите фотографи, използвайки изразните средства на фотоколажа следва да представят своите виждания по темата, като издирят и съпоставят снимки от миналото на Лудогорието и актуални фотографии на същите местоположения/обекти, обновени или изградени с евросредства. Срокът за включване в конкурса е до 18 април. Експертно жури ще оцени получените творби и ще определи победителите. На 25 април в офиса на ОИЦ, отличéните участници ще бъдат наградени. Класираните на първо място участници ще получат, съответно: цифров фотоапарат (за възрастова група 9-12 клас) и таблет (за възрастова група 5-8 клас). Класираните на второ и трето място участници в двете възрастови групи ще получат материални награди.

В периода 18 април – 15 май във всички общини от областта ще бъде осъществен цикъл от информационни срещи за представяне на актуални и предстоящи възможности за кандидатстване с проекти по програмите, съфинансирани от ЕСИФ. Предвидено е в този период в общинските центрове да се проведат Дни на отворените врати при бенефициенти на евросредства. Фокусът ще бъде върху значими проекти, съфинансирани предимно от Европейския социален фонд (ЕСФ) в област Разград. Ще бъдат подготвени няколко реални успешни истории от региона, върху които ЕСФ е повлиял положително, за включването им в национален каталог.

На 11 май в гр. Разград ОИЦ ще организира Диалог с гражданите на тема „Как еврофондовете променят живота на хората от Лудогорието?”. За участие ще бъдат поканени представители на широката общественост.

Инициативата „Заедно за Европа” ще завърши в дните 20 и 21 май с общо събитие в гр. Габрово (в рамките традиционния карнавал на града), в което ще се включат представители на всички областни информационни центрове в страната.