Всички участници в регионалния преглед селекция за Националния събор на българското народно творчество „Копривщица – 2022“ бяха одобрени за участие в престижния форум през август. Тричленното жури с председател доц. д-р Анна Щърбанова от Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН внимателно проследи изявите на самодейците. Специалистите им дадоха препоръки за коригиране на определени елементи в изпълненията, които ще им помогнат да се представят по-добре в Копривщица.

  Прегледът селекция се проведе под патронажа  на областния управител д-р Деян Димитров. Всички участници получиха грамоти от него.

  На откриването заместник-областния управител  Драгомир Златев пожела успех на самодейците и достойно представяне в Копривщица. Слово при откриването произнесе и заместник-кметът на община Разград Добрин Добрев.

  След прегледа започна фестивалът „Читалищата – живото наследство на България“, с организатори Община Разград и РЕКИЦ „Читалища“. Представиха се над 200 участници – 22 състава и 4 индивидуални изпълнители от седемте общини в Разградска област.