Инициативата, превърнала се в традиция през годините, събра под дърветата в Градския парк децата от първа смяна на „Еколято 2017“, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР. Демонстрация за всички присъстващи направиха водачите на полицейски кучета. Четириногият „полицай“ показа как се изпълняват команди и как се залавя въоръжен и опасен престъпник.
Експерти от ОДМВР-Разград разказаха на децата от първата смяна на „Еколято 2017“ за своята работа. В захлас малчуганите слушаха как се извършват огледи на местопрестъпления, как се изземат следи от слюнка, кръв, мирис, за да се превърнат в доказателства за извършено криминално деяние.
Участниците оставиха свои пръстови отпечатъци, а експертът им показа нагледно как „невидимото става видимо“ и се снемат дактилоскопски следи.
Гости на първата за това лято академия бяха децата от клуб „Емпатия“ – град Кубрат с ръководител Надие Карагьозова.
По време на академията участниците трупат знания и умения как да реагират при критични ситуации и природни бедствия, запознават се с действащото законодателство, придобиват чувство за отговорност и работа в екип, не на последно място осмислят свободното си време през ваканцията. В секцията на БЧК се обясняват правилата за оказване на първа помощ в различни ситуации, като децата сами участват в демонстрациите.
Специалисти от Регионалната здравна инспекция пък провеждат здравни беседи, свързани със здравословното хранене, тютюнопушене, ухапвания от кърлежи, лаймска болест, кучешка тения и други.
Полицейската академия е финалът на всяка смяна от лятната работа на децата. За едно лято през нея минават около 200 подрастващи, разпределени в групи на случаен принцип. Първата за тази година академия завършиха 60 деца. Втората академия ще се проведе на 21 юли, а третата смяна подрастващи ще преминат през нея на 4 август.
Децата получиха подаръци благодарение на спонсорите „Амилум България“ и „Балканфарма-Разград“, допълват още от пресцентъра на ОД на МВР.