Превантивно кметът д-р Валентин Василев свика вчера Общинският щаб за бедствия
заради предстоящите прогнози за силен вятър и ниски температури, които се очакват на територията на страната от днес до края на седмицата, съобщиха от пресцентъра на местната управа.

По време на срещата представителите на институциите съобщиха за готовността и ресурсите, с които разполагат, за да реагират при усложнена метеорологична обстановка.

За да бъде извършено безпроблемно почистване на пътните платна в града от Община Разград призовават гражданите да паркират автомобилите си така, че да не представляват трудност за снегопочистващите машини. Служители на Община Разград ще извършат проверка за спазване на раздел IV, чл.20, ал.2 от Наредба 1 на Община Разград, в който е уточнено, че ръководителите на фирми, учреждения и организации, на здравни, социални, учебни и други заведения, както и собствениците и наемателите на търговски обекти, жилищни сгради и недвижими имоти и гражданите, са длъжни да организират при паднал сняг или заледяване почистване и опесъчаване на тротоарите пред сградите, както и отстраняване на ледени образувания по стрехите, отвеждане до ниво тротоар на кондензните води от климатици и климатични инсталации и други.

Д-р Василев уточни, че Община Разград има готовност да окаже помощ на скитащи и бездомници, които ще бъдат настанени в Дома за възрастни хора и ще им бъде осигурена храна от Домашен социален патронаж. При нужда администрацията ще съдейства и с наличния автомобилен ресурс на институциите, за да бъдат извършени необходимите дейности.