На пресконференция   в Община Разград бяха представени празниците през месец март и как ще бъдат отбелязани тази година. Богатата програма пред медиите представи главен експерт в дирекция „Култура, спорт и туризъм“ Виолета Тодорова.

Празнична украса вече e монтирана по повод днешния празник – 1-ви март – Баба Марта, такава украса ще има и за 8 март Деня на жената и по повод Първа пролет – на 22 март на възлови сгради и места в града.

Днес в зала „Филхармония“ от 18.00 ч. ще се проведе благотворителен концерт на МШ „Илия Бърнев” в помощ на 3-годишната Маги.

Националният празник на България 3-ти март ще бъде отбелязан на площад „Възраждане”  от 11.00 ч. с градско тържество със специалното участие на мъжки квартет „Светоглас“. Те ще изнесат празничен концерт с богат репертоар от исторически, възрожденски песни, традиционен български фолклор, старинна църковна музика, шлагери, романси, балканска музика.

На 7-ми март в ХГ ”Проф. Илия Петров” от 17,30 ч. ще се състои литературна среща с Надя Поповапоетеса с утвърден профил и имидж в културното пространство на България. Тя ще представи книга с есета „Дух над водите”.

По повод 8-ми март – Ден на Жената жените на Разград ще могат да гледат като подарък „Пътят на Афродита“ – един спектакъл на актрисата Бойка Велкова в Общински културен център от 18.00 ч., със специалното участие на Теодосий Спасов, Татяна Лолова, Владимир Карамазов и Ути Бъчваров. Входът е свободен.

По повод друг мартенски празник – 21-ви март – Световен ден на социалната работа

в Общински културен център  от 18.00 ч. ще бъде организирано представяне на социалните институции на територията на община Разград с концерт, в който ще участват техни потребители. Концертът ще бъде съпътстван и от благотворителен базар, като всички събрани средства, ще бъдат дарени за добра кауза.

На 31 март в НЧ „Развитие 1869” от 15.00 ч. ще бъде финалът на петия Национален ученически журналистически конкурс „Григор Попов” –ЦПЛР-ЦУТНТ Разград – „Светът под лупа”. На церемония ще бъдат връчени специалните награди на Община Разград, съвместно с концертна програма и изложба „Григор Попов – личност и дело” с фотографии и документи, организирана със съдействието на Държавен архив Разград.

Нещо повече за предстоящите мартенски празници, чуйте в Актуална тема на деня с Виолета Антонова.