Община Разград се включва в кампанията в подкрепа на донорството и трансплантацията „Да! За живот!“. Националната кампания се провежда от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ в партньорство с други институции, сред които и български общини.

Част от кампанията са информационните дни, организирани съвместно с Български Младежки червен кръст, които се провеждат около Европейския ден на донорството и трансплантацията. Този ден се отбелязва от 27 години, по решение на Съвета на Европа е всяка втора събота на месец октомври, през тази година е на 14 октомври.

В Разград инициативата в подкрепа на донорството и трансплантациите ще стартира през следващата седмица, когато доброволци от БМЧК ще разпространяват донорски карти и информационни материали. По предложение на Община Разград това ще стане на място, през което преминават повече хора. Пунктът ще е до книжарница „Светлина“ по пешеходната зона на бул. „България“. Младите червенокръстци ще раздават донорски карти и информационни материали между 16 и 26 октомври.

Организаторите на кампанията припомнят, че към 9 октомври 2023 г. 849 български граждани, нуждаещи се от трансплантация, живеят с надеждата да водят нормален живот, да имат свободата да се придвижват сами, да се срещат с приятели, да отидат на театър или концерт. Всички те очакват втори шанс за живот, който е възможен единствено чрез трансплантация на орган. От 28 държави членки на Европейския съюз, страната ни заема 28-мо място по брой трансплантирани хора на милион население. Заради недостатъчния брой на донорите и честия отказ на близките да дарят органите на починалия, Министерството на здравеопазването стартира Националната кампания за подкрепа на донорството и трансплантацията под мотото „Да! За живот!“. Кампанията стартира на 5 ноември 2019 г., като целта ѝ е да се повиши осведомеността на обществото относно същността и значението на органното донорство.