Разград ще има представител на Световните летни игри за хора с интелектуални затруднения Спешъл Олимпикс, които ще се проведат от 17 до 25 юни в Берлин. За подготовката и участието си в спортното събитие 16-годишната София Йорданова получи финансова подкрепа от Община Разград. Нашата съгражданка е състезателка по лека атлетика. София е десетокласничка в ПГХТБ“Мария Кюри“.

Спешъл олимпикс е най-голямото приобщаващо спортно събитие, в което ще участват повече от 7000 атлети с интелектуални затруднения и техни партньори без увреждания в 26 спорта и в 2 демонстративни спорта от 190 национални делегации. 20 000 доброволци ще споделят радостта от участието в игрите, които са „тържество на цветовете“, целящо да покаже на целия свят силата на приобщаването, равенството, добротата, съпричастието.

Българският национален отбор за Спешъл Олимпикс се състои от 40 атлета с интелектуални затруднения в 9 спорта – лека атлетика, боче, бадминтон, конна езда, плуване, силов трибой, тенис, хокей на трева и баскетбол. Делегацията е най-многочислената от началото на програмата в България и за пръв път с участие в отборни спортове. Преди отпътуването си за Германия делегацията се срещна с новоизбрания министър на спорта Димитър Илиев, който пожела на спортистите успех, постигане на поставените пред тях цели и да развеят гордо българския трибагреник.

В рамките на Световните летни игри на Спешъл Олимпикс за пръв път ще бъде проведен Глобален форум за приобщаване, на който се очаква да бъдат обсъдени и приети мерки в световен мащаб за повече участие и прекратяване на дискриминацията спрямо хората с интелектуални затруднения и увреждания. Форумът ще се проведе на 17-18 юни 2023 г. в Търговския център в Берлин.

Подготовката за участието на атлетите и техните партньори се проведе с подкрепата на общините: Благоевград, Бургас, Варна, Габрово, Добрич, Любимец, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Разград, Сандански, Свиленград, Смолян,  Стара Загора, Столична община. И с партньорството на Българска федерация по лека атлетика, Българска федерация по бадминтон, Българска федерация по баскетбол, Българска федерация по конен спорт, Българска федерация по плуване, Българска федерация по силов трибой, Българска федерация по тенис, Българска федерация по хокей на трева и техните местни спортни клубове. Сред спонсорите на българската делегация за Световните игри на Спешъл Олимпикс в Берлин‘2023 са Фондация „София – Европейска столица на спорта“, Ротари Клуб Интернешънъл София, фирмите „Храни ЖИКА“, ПроАктивен персонал ООД, ПроАктивни решения ЕООД, дружеството СРЕДА груп, Хранкооп, Студио 1+1, Център за градска мобилност, Столичен Метрополите, JC Decaux и индивидуални дарители.