Седмото поредно издание на глобалната инициатива „Часът на земята“ ще се проведе на 28 март 2015 г., събота, от 20,30 ч. до 21,30 ч.
„Часът на земята“ е световна инициатива, която привлича вниманието на хората към различни природозащитни проблеми и им дава възможност да заемат активна позиция за решаването им. Провежда се за първи път през 2007 г. в Австралия, когато в рамките на един час хората изразяват своята воля за справяне с климатичните промени като загасяват осветлението в домовете си. В България кампанията се провежда от 2009 г., а Община Разград е една от първите, които се включват в нея.
През 2014 г. в инициативата участие вземат 106 града, институции, бизнеси и медии.
Фокусът на „Часът на земята“ тази година отново са усилията за справяне с климатичните промени. Затова в България ще се обърне внимание към спешната нужда за опазване на реките.
В Разград Клуб „Екология“ при Центъра за ученическо техническо и научно творчество организира фотоизложба, посветена на планетата Земя. Откриването е на 27 март от 15,00 ч. в къща-музей „Анание Явашов“.
„Часът на Земята” в Разград ще завърши на 28 март от 20,30 ч. до 21,30 ч. на пл. „Възраждане”. Градският мажоретен състав към Центъра за работа с деца посвещава на глобалната инициатива своето светлинно шоу. По същото време за един час ще бъдат изгасени светлините в сградата на общинската администрация, градските културни институти и художественото осветление на културните паметници.
Община Разград се обръща към всички жители и ги призовава да подкрепят инициативата „Часът на Земята”, като изгасят осветлението в домовете си за 1 час на 28 март от 20,30 до 21,30 ч. Нека покажем съпричастност и да демонстрираме нашата гражданска позиция. „Аз правя, ти действаш” е символичен жест, чрез който ние, гражданите на Разград, заявяваме категорично, че ни е грижа за бъдещето на нашия общ дом – Земята.