Заместник-кметът на Община Разград Добрин Добрев ръководи в петък работна среща, свързана с организацията на Х-тото издание на „Лудогорски маратон”. В нея участваха представители на организатора – клуб „Зелена стъпка”, на РУ на МВР-Разград, на общински предприятия и отдели с ангажименти към организацията.

„Лудогорски маратон”  събира в уникалната за подобни инициативи туристическа местност стотици любители на здравословния живот и спорта сред природата от всички краища на България, записват се за участие и чуждестранни състезатели. В Х-тото издание на мащабното спортно събитие, което ще се проведе на 4 юни, вече са се записали 330 човека, а регистрацията продължава до 25 май.

„Лудогорски маратон” се организира от клуб „Зелена стъпка” с основен партньор Община Разград; спонсори: Inoxsys, Каолин, Агрохимконсулт 3, Комплекс Делфин и с подкрепата на:Солети Хрус-хрус, Leya, Спортни магазини Яко, Getka, Gold Nutriton, общински съветници Иво Димитров и Джипо Джипов.

Състезанието включва три дисциплини в различни дистанции – бягане, колоездене и индивидуален и отборен триатлон – бягане, плуване и колоездене, предвидена е и детска дистанция от 2 км. бягане. Първият старт на 4 юни е предвиден за 7,00 ч., а последните финиширащи се очакват към 15,00 ч.

На работната среща бяха обсъдени дейностите по подготовката и провеждането на състезанието на всички, ангажирани с организацията, като новият момент в сравнение с останалите издания на маратона е свързан с организацията на движение. Тъй като ще се наложи участниците в маратона да пресичат асфалтовия път, някои участъци от него ще бъдат временно затваряни за различни кратки периоди: за времето от 7:10 ч. до 8:30 ч. на 4 юни (неделя)  2023 г. ще бъде затворен за движението на МПС асфалтовият път в м. „Кованлъка“ в участъка след отбивката за плажа на яз. „Пчелин 2“, през обръщалото до бившия хотел „Тифани“, както и за времето от 9:00 ч. до 9:15 ч. на 4 юни (неделя)  2023 г. ще бъде затворен за движението на МПС асфалтовият път в м. „Кованлъка“ в участъка между поляната при бившата хижа „Горски кът“, през обръщалото до бившия хотел „Тифани“. Обсъдена бе и възможността за поставянето на постоянна маркировка на трасетата вместо временната с ленти.

На работната среща бяха обсъдени и ангажиментите и сроковете за: окосяване и обработване срещу паразити на поляната, на която ще има палатков лагер и където ще е старт/финала и на пътеката на язовирната стена, осигуряване на преносими химически тоалетни, осигуряване на линейка и медицински екип, осигуряване на спасителна лодка, събиране на отпадъците след приключване на мероприятието и други.