10 ежедневника, 5 седмичника, една телевизия, няколко списания и три представителства на информационни агенции отразяват случващото се в област Одрин, обясни регионалният директор на „Дирекцията по информация и печат” за Източна Тракия Угур Юлген пред гостуващи в турския град журналисти от Разград и Шумен, които бяха на тридневно посещение по съвместен проект за сътрудничество, който се реализира от регионалното представителство в Източна Тракия на Дирекцията по информация и печат към Президента на Турция и Генералното консулство на Република България в Одрин със съдействието на Българо-турската търговско-индустриална камара.

В Одрин работят и 15 журналисти работят без акредитация. Притежателите на журналистическа карта обаче ползват редица преференции като безплатен достъп до туристически и спортни обекти, паркинг и градски транспорт, а в неговата Дирекция ползват напълно безплатно компютри и интернет достъп и могат да подготвят своите материали, обясни още г-н Юлген.

Българските журналисти имаха възможност да се срещнат с валията на Одрин Гюнай Йоздемир и с кмета Реджеп Гюркан. Посетиха залата на местния Общински съвет, в който 31 общински съветници заседават един път месечно по 30-40 минути и получават символичната сума от 80 лири. Градоначалникът обясни шеговито, че е изключително активен в социалните мрежи и сам поддържа профила си в Туитър, като има над 70 000 последователи.

Областният директор по културата и туризма Ахмед Хаджиоглу направи презентация на туристическия поток и най-посещаваните културни забележителности в Одрин. Хаджиоглу обясни, че през последните два месеца 70% от туристите в Одрин са българи, 20% – гърци, а 10% – румънци. Само за един неделен ден местният мол „Ераста” е бил посетен от 55 000 души, са отчели броячите на вратите на шопинг центъра. Всяка година градът се посещава от 3 милиона души, като за седмица 23 000 български коли влизат в града.

Паметниците на културата в Одрин са 1585, като сред най-посещаваните местни забележителности са джамията „Селимие” и Музея на здравето.

Разградските и шуменските журналисти разгледаха кампуса и посетиха Ректората на Тракийския университет, където ректорът проф. Ерхан Табакоглу и ректорът на ШУ „Епископ Константин Преславски” проф. Георги Колев подписаха анекс към договор за сътрудничество между двете учебни заведения от 1998 година.