По покана на изпълняващата длъжността Областен управител Надя Йорданова, днес в Областна администрация се проведе среща с цел обсъждане на дейности, които да предотвратят ново свличане на кални маси на пътя Разград-Самуил, при евентуални проливни дъждове. Ще припомним, че голям участък от този път бе затворен на 4 юни, тъй като бе покрит с наноси, вследствие на дъжда.

Надя Йорданова свика спешно няколко институции,          които да вземат мерки да не бъде допуснат отново подобен проблем на посочения пътен участък.

В срещата участваха кметът на Самуил Джевдет Азис, директорът на Областно пътно управление Людмил Янев, представител на Областна служба по земеделие, както и експерти от областна администрация.

Надя Йорданова благодари на участниците, че са се отзовали, тя постави въпросите, че е необходимо спешното изграждане на крайпътни канавки и евентуално поставянето на пътни значи, че по този пътен участък МПС трябва да се движат с повишено внимание.  Тя пожела да разбере каква е настоящата ситуация.

Пътят все още не е в добро състояние, заяви кметът на Самуил г-н Азис. Той каза, че се нуждае от проектиране и основен ремонт. След почистването на 4 юни, дъждовете са продължили, снощи пак е валяло. Най-засегнатият участък е около 1500 метра, по който трябва да се шофира с повишено внимание.

Директорът на ОПУ Людмил Янев каза, че пътя Разград-Самуил, който е част от републиканската пътна мрежа е предвиден за основен ремонт, но в плана е заложен да се проектира през 2025 година, а самият ремонт ще се случи по-късно. Тъй като ситуацията налага спешни мерки, Янев заяви, че се ангажира Областно пътно управление да направи изкърпване на този участък, изграждане на канавки край пътя, за да поемат дъждовете и калните наноси. Той увери, че това е било планирано за месец юли, но ще бъде изтеглено като спешни дейности и ще го изпълнят през месец юни.
Ще бъдат поставени и пътни знаци, които да обозначават неравности по пътя и ограничаване на скоростта в участъка от 1500 метра, където състоянието на пътя е най-лошо.

Кметът на Самуил обеща пълно съдействие на ОПУ за изпълнение на предстоящите дейности по ремонта.