Областният управител Гюнай Хюсмен и заместник областният управител Нурие Црънгалова се срещнаха с представител на фирмата, която ще извърши ремонта на пътя Разград – Търговище, съобщиха от пресслужбата на областна управа. По време на разговора членът на Съвета на директорите на „Пътинженерингстрой-Т“ЕАД-Търговище Радомир Хаджитанев увери, че дружеството е в готовност да стартира строително-ремонтните работи – договорът за изпълнение на обществената поръчка е подписан, както и този с фирмата, която ще извършва строителния надзор – „Пътинвестинженеринг”АД София чрез офиса й в Шумен. Община Лозница вече е издала необходимото разрешително за временно депо за строителни отпадъци, подобно писмо се очаква от община Разград, предстои съгласуване с “Пътна полиция“-Разград относно извършването на движението по шосето по време на ремонта. До сряда на четири места по пътя ще бъдат поставени билборди с размери 3 на 4 метра с описание на основните параметри на проекта. Предстои и издаване на Акт Образец 2 за откриване на строителната площадка.
Ремонтът ще започне от село Трапище в посока Разград, участъкът от лознишкото село до границата с област Търговище ще се ремонтира по-късно, тъй като има повече съгласувателни процедури и необходимост от подготовка за ремонта, който в този участък ще включва и изграждане на отводнителен колектор и подмяна на водопровод, там ще е необходимо да се подготви и обходен маршрут, докато в посока Разград това няма да се наложи, ще се използват светофари за регулиране на движението. Ориентировъчната дата за старт на ремонтните дейности е 15 юни, според договора работата ще продължи 15 месеца – до 15 септември 2018 г. Останалият след фрезоване асфалт ще може да се използва за ремонт на улиците в населени места в общините, пред които минава подлежащия на ремонт участък – обясни Хаджитанев. Това може да стане след подадено искане до Областно пътно управление-Разград.
Ремонтът на 20,749 км. от пътя Разград – Търговище се извършва по Оперативна програма „Региони в растеж“, той е на стойност 12 275 464 лева.
„Удовлетворен съм, че още в началото на мандата ми започва реализацията на толкова важен за жителите на област Разград проект. Уверен съм, че това е само началото и тепърва правителството ще обръща внимание на инфраструктурата в област Разград.“ – коментира Областният управител Гюнай Хюсмен. Той пожела спорна работа на фирмата-изпълнител на проекта.