Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен се срещна с представители на Регионалния исторически музей-Разград, съобщиха от пресцентъра на областна управа.

Повод за посещението на Галена Радославова – магистър-археолог и завеждащ отдел „Археология“ и д-р ист. н. Димитър Петков – научен сътрудник в РИМ и завеждащ отдел „Най-нова обща история“ бе отбелязването на 130 години от провеждането на първите археологически проучвания на територията на античния град Абритус и началото на музейното дело в Разград.

Г-н Хюсмен с интерес прие поканата за участие в научната конференция „Културното историческо наследство – памет за бъдещето, която разградските историци организират на 5 октомври по повод юбилея и пое ангажимент да присъства на събитието.

Тримата разговаряха и по актуални теми, свързани с културното наследство на региона. Областният управител запозна двамата представители на Историческия музей с идеите и постъпките си във връзка с необходимостта от действия по консервация и съхраняването за поколенията на джамията „Ибрахим паша“ като паметник на културата. От историците г-н Хюсмен получи подкрепа и адмирации за намеренията си.

Радославова и Петков пък споделиха с Областния управител, че РИМ-Разград има проблем с охраната на ценностите, които се съхраняват в музея, нужно е цялата сграда на музея да се превърне в трезор, за да могат да бъдат представяни на посетителите най-ценните експонати, а не съхранявани без възможност да се показват на туристите.