Областният управител на Разград Манол Кившанов и заместниците му Виолета Тодорова и Нурие Црънгалова проведоха днес първа официална среща с Генералния консул на Република Турция в Бургас Ниязи Еврен Акйол, съобщиха от пресслужбата на губернатора.
Областният управител приветства госта и изрази убеденост, че посещението му ще допринесе за разширяване на добрите междусъседски взаимоотношения и засилване на обмена в икономически и търговски план.
Кившанов представи накратко инвестиционния профил на област Разград, като подчерта, че географската близост на двете държави е голямо предимство и дава възможност за много съвместни инициативи и проекти.
Дипломатът заяви, че отношенията между Турция и България са изградени на основата на приятелство и добросъседство, и на най-високо ниво се развиват много динамично. Той каза още, че България е важна за южната ни съседка страна, тъй като е врата за Европейския съюз. Отделно двете страни са членки на НАТО и имат огромен потенциал в отношенията си занапред. Според дипломата българите от турски произход са здрав мост между двата народа.
В хода на срещата дипломатът и губернаторът с тревога си размениха мисли за случващото се в Европа и за сериозната бежанска вълна. „Въпросът с бежанците за много страни е философски, но за нас това е напълно реален проблем и трябва да се отделят ежедневно средства за тях. Радвам се, че съвместно с българското правителство са предприети много мерки, които се обновяват постоянно”, сподели турският дипломат.
Той с тревога постави въпроса за ремонта на джамията „Макбул Ибрахим паша“ в Разград, която е в лошо състояние и спешно е необходимо да се реставрира. Зам. областният управител Нурие Црънгалова увери госта, че са взети всички мерки за обезопасяването на джамията, които са в правомощията на Областния управител.
Г-н Акйол сподели, че се търсят решения и от тяхна страна за реконструкцията на джамията, защото не са толкова много обектите в Североизточна България, към които да бъдат насочвани туристите. „Убеден съм, че реконструкцията на този паметник на културата, 3-тата по големина джамия на Балканите, ще привлече много инвестиции в област Разград”, допълни Акйол.