Днес (15 юли) Областният управител Петър Василев и заместниците му Виолета Тодорова и Нурие Црънгалова изпратиха с тържествена церемония атлета Христиан Данаилов, който ще участва в Световните летни игри на Спешъл Олимпикс –Лос Анджелис’ 2015 г., които ще се проведат от 21 юли до 2 август.
13-годишният състезател по тенис на маса от Разград е първият спортист от областта, който ще участва в тази олимпиада.
По време на срещата треньорът на момчето Росен Иванов, майка му Светлана Христова, директорът на Ресурсния център Милена Стоянова, на който спортистът е възпитаник, и негови възпитатели, разказаха за труда и упоритостта на момчето, които то полага от 2011 година, когато започват тренировките му по тенис на маса.
„В своята визитка Христиан е написал мотото –„Радостта от победата – чувство, което не може да се опише!”, посочи зам-областният управител Виолета Тодорова и допълни, че това показва, че той притежава и хъс, и амбиция, и умения, за да бъде част от това голямо събитие. Тя му пожела успехи, да сбъдне мечтите си, да изживее едно незабравимо и емоционално преживяване и да не забравя, че той вече е нашият победител. Областният управител Петър Василев поднесе и подаръци на атлета от името на Областна администрация, а на майката връчи сума, събрана от и по инициатива на служители на администрацията. Финансова подкрепа състезателят получи и от фирмите „Раломекс” АД –гр. Завет и „Леорда 07” ЕООД –гр. Лозница.
През тази година България получи квота от 23 състезатели с интелектуални затруднения – в 10 спорта –лека атлетика, бадминтон, плуване, боче, тенис на маса, вдигане на тежести, голф, джудо, ролери и конна езда. Мисията на Спешъл Олимпикс е също толкова важна днес, колкото е била и при основаването на движението през 1968 год.-тя насърчава спорта, създава за атлетите незабравими преживявания и развива общности.