Областният управител на област Разград Гюнай Хюсмен прие за първи път новия генерален консул на Република Турция в Бургас – г-жа Сенем Гюзел. На официалната среща присъстваха и заместник-областните управители Нурие Црънгалова и Евгени Драганов, както и главния секретар на Областна администрация Разград Михаил Тодоров. Областният управител запозна генералния консул с реализираните дейности на база подписаната през декември 2017 г. Декларация за сътрудничество и съвместна дейност между Областна администрация Разград и Областната управа на област Одрин, като даде примери за организираните многобройни работни посещения за обмен на опит на специалисти от различни сфери, ученици, студенти, спортисти, културни дейци и т.н.

Гюнай Хюсмен представи и проектите в област Разград, реализиращи се със средства от Турската агенция за икономическо сътрудничество като ремонта с цел енергийна ефективност на най-старото читалище в град Разград – Народно читалище „Развитие 1869” в град Разград, новостроящата се църква „Свети цар Борис-Михаил Покръстител” и др. Той изрази надежда сътрудничеството с Одрин и ТИКА да продължи и през настоящата година. Г-жа Сенем Гюзел заяви, че Република България и Република Турция поддържат приятелски отношения и активно сътрудничество, като даде пример с това, че българският премиер Бойко Борисов в момента е в Истанбул за участие в официална церемония по откриване на газопровода „Турски поток”. Дипломатът подчерта, че ТИКА и турските авиолинии са най-разпознаваемите и положително възприемани турски брандове в света. Генералният консул приветства активната работа на Областния управител в подкрепа на двустранното сътрудничество в подкрепа на просперитета на двата народа. Тя информира, че на 22 януари 2020 г. в град Разград ще бъде организирана презентация на възможности за предоставяне на стипендии за безплатно обучение във висши учебни заведения в Турция. Обсъден беше и ходът на реализирането на проекта за реставрация на джамия „Ибрахим Паша” в град Разград. Областният управител информира, че ремонтът на джамия „Ибрахим паша” става възможен, благодарение на подкрепата от страна на премиера Бойко Борисов, който е първият държавник, ангажирал се с реставрацията на храма и опазването му като паметник на културата с национално значение, след над 40 години разруха и неглижиране на сградата. Той увери официалния си гост, че стриктно ще се контролира изпълнението на проекта на стойност 2,5 милиона лева, за да бъде направена качествена реставрация и сградата да добие автентичния си вид.

Гюнай Хюсмен изрази мнение, че всяка държава трябва да се грижи за културно-историческото си наследство и че българското правителство води последователна политика в това отношение. Заместник-областния управител Нурие Црънгалова посочи, че Областният управител на област Разград е бил сред официалните гости от българската делегация при откриването на реставрираната Желязна църква „Свети Стефан” в Истанбул през 2018 г. Евгени Драганов посочи като пример за активното двустранно сътрудничество поставянето на начало на преподаване на български език в Истанбулския университет през 2019 г. След ползотворната среща, дипломатът беше приет и от кмета на община Разград Денчо Бояджиев. В края на посещението си в град Разград генералният разгледа джамия „Ибрахим Паша”, като се запозна с характеристиките й на паметник на културата от национално значение.