Областна администрация Разград и Регионално управление на образованието – Разград организираха церемония по награждаване на училищата от област Разград с най-активно участие в проведената на 30 септември 2022 година инициатива „Европейски ден на спорта в училище – European School Sport Day“. Двете институции подкрепиха сдружение „BG Бъди активен“, което е официален координатор на международната кампания в България, целяща повишаване физическата активност на децата.

Учебните заведения от областта ни организираха различни спортни състезания и забавни игри, посветени на здравословния живот, в които се включиха 1700 ученици и 600 преподаватели. Към това в тазгодишното осмо издание на инициативата бе добавена и темата за опазване на околната среда и разделното събиране на отпадъци.

Тържественото събитие се проведе в кабинета на началника на РУО Ангел Петков.

Областният управител Драгомир Златев, неговият заместник Найден Късов, Ангел Петков и експертът по физическо възпитание и спорт в РУО Николай Миланов удостоиха с грамоти десет учебни заведения: ПГТС „Христо Смирненски“, ОУ ,,Отец Паисий“  и  СУ „Христо Ботев“ от град Разград, ОУ „Христо Ботев“ – Исперих, СУ „Христо Ботев“ – Кубрат, ПГ по ВМЗ „Ал. Стамболийски“ – Лозница, ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ – Езерче,  ОУ ,,Виделина“ – Сейдол, ОУ „Свети Климент“ – Юпер и ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Ясеновец.

Директорите и учителите по физическо възпитание и спорт на десетте училища получиха и спортни пособия като награда от Областния управител.

Драгомир Златев благодари на участниците в събитието за проявената инициатива и активност и заяви, че грижейки се за активното време на децата, ние инвестираме в бъдещето си. Той подчерта, че кампанията допринася за придобиване на навици за здравословен живот и на социални умения, изграждане на екологична култура и развитие на европейско мислене.

Списъкът на най-активните училища бе предоставен от сдружение „BG Бъди активен“, като е съставен по методика на организацията. ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ – Езерче е отличено с като учебното заведение от областта ни с най-разнообразна програма, активно включване на ученици, учители и родители в състезанията и игрите, активно застъпване на темата „Спорт #БезОтпадъци“ и изпълнение на инструкциите за регистрация, отчитане и популяризиране на спортния празник в социалните мрежи.

Всички учебни заведения, участвали в Европейския ден на спорта в училище ще получат електронни сертификати за участие от сдружение „BG Бъди активен“, както и онлайн достъп до ресурси – наръчници, презентации и други, в помощ на организирането на спортни празници в учебните заведения на интернет страницата на организацията: https://www.bgbeactive.org/.