Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен и Омбудсманът на Република България Мая Манолова се срещнаха с жители на исперихското село Тодорово, които настояват училището в населеното място да не бъде закривано, каквото решение е взел Общински съвет-Исперих, съобщиха от пресслужбата на областна управа.
Над 500 са хората от Тодорово и съседните села Делчево и Печеница, които са се включили в подписка в подкрепа на запазване на учебното заведение. Позицията си те изпратили до много институции, но отговор получили само от Омбудсмана Мая Манолова. Становището си представиха и пред г-н Хюсмен, той обаче обясни, че в правомощията му е да отмени подобно решение само ако то не е законосъобразно, а случаят не е такъв. Тази позиция Областният управител обяви и на общоселското събрание в местното читалище днес. Той заяви, че неговата позиция е, че училища в селата не трябва да бъдат закривани, защото това води до обезлюдяване на селищата. Той обаче апелира към местните хора също да имат ангажимент към училището, да го подкрепят. В ОУ“Васил Левски“-Тодорово през следващата учебна година ще учат 59 деца, а в същото време други 25 деца от селото са возени от родителите си до общинския център Исперих, за да учат там.
Омбудсманът Мая Манолова коментира, че е разговаряла с министъра на образованието Красимир Вълчев и с председателя на Парламентарната комисия по образование Милена Дамянова, които са изразили становище, че политиката и на правителството и на парламента не за закриване на училища. В момента се изработва механизъм за подпомагане на защитени училища – отдалечени и които обучават деца в риск, училището в Тодорово ще подлежи на подобно подпомагане с близо 50 000 лв. Министърът се е ангажирал със своя заповед да отмени решението на Общинския съвет – обяви Манолова пред хората, тя изрази и личната си позиция да отстоява каузата на хората от Тодорово, които поздрави за гражданската позиция.
След срещата в Тодорово Омбудсманът Мая Манолова и Областният управител Гюнай Хюсмен разговаряха и със заместник-кмета на Исперих Айджан Бейтула и с председателя на Общински съвет-Исперих Даниел Димитров, които защитиха позицията на местната власт.