Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен и заместник областният управител Нурие Црънгалова бяха гости на откриването на 16-тото издание на Панаира на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и занаяти в Разград, съобщиха от пресслужбата на областна управа.
Те присъстваха на протоколната среща с официалната делегация на немския град-побратим на Разград Витенберг в Художествената галерия „Проф. Илия Петров“, разговаряха със заместник-кмета на Витенберг Готхард Портен, секретаря на Градския комитет за строителство и икономическо развитие Марсел Елверич и члена на Комитета за култура, спорт и туризъм Лизелоте Хетце. Г-н Хюсмен и г-жа Црънгалова разгледаха фотоизложбата „Панаирът и Фестивалът 2016 през фотообектива на Антон Анастасов“, присъстваха и на презентацията на функционалното кисело мляко с натурални съставки: краве мляко, закваска, пчелен мед, сусам и ядки – научна разработка от Филиал Разград на Русенския университет „Ангел Кънчев“, представена от директора на Филиала доц. Станка Дамянова.
По-късно Областният управител Гюнай Хюсмен и заместник областния управител Нурие Црънгалова бяха и на официалното откриване на Панаира на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и художествени занаяти на площад „Момина чешма“. Първи на сцената излязоха група „Вакали“, а след тях кметът на Разград д-р Валентин Василев откри културното събитие, приветствайки гостите и пожелавайки честит празник на всички присъстващи. Танцови състави от Индия, Еквадор, Гърция и Украйна участват в концертната програма на тридневния празник, 92-ма занаятчии представят своя продукция, а в 9 шатри се продават мляко и млечни продукти от села в община Разград.
Гост на двете събития бе и народният представител Десислава Атанасова.