Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен бе гост на открито интерактивно занятие в Професионална гимназия по облекло „Станка Николица“-Разград по проекта „Нашите пари“, съобщиха от пресцентъра на областна управа.
Преди участието си в занятието г-н Хюсмен разгледа училището и се впечатли от компютърния кабинет, професионалните ателиета и оптимално оформения в бивша класна стая физкултурен салон. Той поздрави директора на ПГО Красимира Петкова за създадената добра обстановка за обучение на възпитаниците на училището, пожела й ефективно и в интерес на децата да се разходват отпуснатите от Министерството на образованието 250 000 лева за ремонт на покрива и оградата, подмяна на дограма и външно саниране.
190 са общо учениците в училището, 100 от тях са на дневно обучение. 12 от гимназистите между 9 и 12 клас са включени в проекта на асоциация „Нике“ и „Visa“ „Нашите пари“, който се реализира в 50 български училища и повишава финансовата грамотност на тийнейджърите.
Откритото занятие днес бе свързано с трудовите права на младите хора. Под ръководството на преподавателя Десислава Павлова учениците разиграха две проверки на трудови инспектори в предприятия от секторите, за реализация в които се подготвят в училището, след това обясниха какви нарушения са установили и какви са санкциите за тях. От отговорите на въпроси на гостите – г-н Хюсмен, началникът на РУО-Разград Ангел Петков и Русанка Димитрова от Бюро по труда-Разград – стана ясно, че младежите са усвоили добре основни понятия от трудовото законодателство, които ще са им полезни при професионалната им реализация.
Г-н Хюсмен призова младите хора да представят по-добре своето училище на държавните изпити следващата година, да учат повече, а след завършването си да харесват работата си, но и да не се примиряват с ниски заплати, да искат да получават заслуженото за добрата си работа. Препоръча още на гимназистите да обмислят и възможностите за откриване на собствен бизнес.