Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен бе гост на традиционните конни състезания в село Севар, община Кубрат, и връчи наградите в последната седма гара от надпреварата.

70 коня от цялата страна участваха в състезанията, които веднъж бяха отложени заради дъжда в началото на май, днешните превалявания обаче не попречиха на празника за любителите на конните състезания от Лудогорието и съседни региони.

Сред официалните гости на събитието бяха: областният управител Гюнай Хюсмен, трима депутати от ДПС: Ахмед Ахмедов, Ихсан Халил и д-р Хасан Адемов, кметът на Кубрат Алкин Неби, председателят на Общински съвет-Кубрат Хюсеин Юмер, зам.-кметът на Кубрат Орхан Мехмед, областният председател на ДПС Севгин Шукри и други представители на политическата сила.

Участващите в състезанията коне бяха разпределени в 7 гари, трасетата, в които се надпреварваха, бяха от 1200 до 3200 метра. Общият награден фонд бе близо 8500 лв., а освен него и 300-килограмово теле, осигурено от агробизнесмена Хамза Чакър за победителя в последната гара. Жокеят Нурай Халил с кобила I Follow Rivers със собственик Левент Незиров от Севар получи наградата за победата в седма гара от Областния управител Гюнай Хюсмен, който освен него поздрави и останалите участници и организаторите на хубавия празник.

Конните състезания се организират от Кметство село Севар под егидата на община Кубрат, общо 14 спонсори са помогнали за провеждането на надпреварата, „Виваком“ са осигурили подаръци за победителите, а от кмета на Севар Сузана Солакова имаше специална селекция вино за най-добрите състезатели, сред основните спонсори бе и фирма „Агротрон“-Търговище, съобщиха за Радио Разград от пресцентъра на Областна администрация – Разград.