Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен и заместник областният управител Евгени Драганов бяха гости на традиционния Ден на пшеницата, организиран от ЕТ “Стефан Пенев-НИМ“ на територията на община Лозница, съобщиха от пресслужбата на областна управа.
Събитието бе посетено от близо 100 земеделски производители от областите Разград и Търговище. То се организира съвместно с „Байеркропсайанс“, освен нови сортове земеделски култури в Деня на пшеницата се презентират и препарати, с които посевите се третират. Сред фирмите, които представиха свои продукти, бяха „LG“ и „Агредо“.
На полето край село Крояч са отгледани 62 сорта пшеница, ечемик и царевица, сред тях и най-новият сорт пшеница, който е преминал тригодишно изпитание в опитните полета на Стефан Пенев – „Роки 2“, чийто селекционер е проф. Иван Панайотов от ОСЗ“Дунав“ЕООД. Сортове на Добруджанския земеделски институт представиха: доц. д-р Валентин Георгиев, гл.ас. д-р Йорданка Станева и Румяна Александрова.
След посещението на опитното поле участниците в Деня на пшеницата се включиха в дискусия за пазара и предстоящата реколта в сградата на читалище „Борис Анастасов“ в Крояч.
„Земеделието е основен сектор в региона, развитието му е важно за област Разград, а за това способстват и подобни дискусии и обмяна на идеи и новости, затова приветствам подобни инициативи“ – коментира Областният управител Гюнай Хюсмен.