Заместник областният управител на Областна администрация-Разград Евгени Драганов и главният секретар на Областна администрация Михаил Тодоров бяха гости на събитията, посветени на патронния празник на Професионалната гимназия по химични технологии и биотехнологии „Мария Кюри“-Разград, който бе посветен на 150 години от рождението на първата жена – носител на Нобелова награда, съобщиха от пресцентъра на областна управа.
Саксия с коледна звезда бе подаръкът на Областна администрация за празника на учебното заведение. Прие я директорът на училището Стойчо Стоев, който разказа, че в гимназията важни за промишлеността професии усвояват в редовна форма 140 деца, а задочно обучение има за още 4 паралелки. Стоев изрази удовлетворение от сътрудничеството на училището с „Биовет-клон Разград“, които дават стипендии за отличниците от гимназията, на други плащат общежитието, домакини са на практическото обучение на учениците, осигуряват и консумативи за часовете в учебната сграда. Голяма част от възпитаниците ни след завършването си започват работа в това предприятие – обясни Стоев.
Той показа на гостите на празника лабораторията, в която се подготвят бъдещите лаборанти, компютърния кабинет, а след това откри състезанието по химия, в което отбор от ПГХТБТ “Мария Кюри“ мери знания и умения с тимове от още три гимназии: НПТГ “Шандор Петьофи“, ПГССХВП “Ангел Кънчев“ и ПГТС“Христо Смирненски“.
Преди старта на състезанието училищният директор връчи традиционната награда на гимназията – плакета „Ученик на годината“. Носителите на приза са двама – близнаците от 12 клас Еркан и Ерол Раим.
Празникът на ПГХТБТ бе уважен от представители на други професионални гимназии в Разград, както и от фирми-партньори на училището и от РУО-Разград.