Днес по спешност бе свикано заседание на Постоянната областна епизоотична комисия, съобщиха от пресслужбата на областна администрация.
Освен членовете на комисията, присъстваха и представители на общините, собственици и управители на кравеферми на територията на областта, както и представители на БВС – д-р Стойко Колев и д-р Никола Досев.
Заседанието беше свикано по искане на д-р Илиян Драмалиев – директор на Областна дирекция по безопасност на храните – Разград. Спешността му е свързана с първично възникнали огнища на болестта заразен нодуларен дерматит в с. Воден и с. Черногорово, община Димитровград, област Хасково.
„Това, което е важно на този етап да се знае, е, че към днешна дата болестта не е разпространена на територията на Област Разград и не е заразна за хората, но води до сериозни икономически щети: намаляване на млеконадоя, аборти, безплодие, кожите на болните животни не могат да бъдат използвани и др. Заболяването е вирусно и засяга едрите преживни животни. Предава се изключително лесно. Преносители могат да бъдат хора, птици, други животни. Предизвиква се от шарка-вирус, инкубационния период е от 2 до 4 седмици и се характеризира с появата на възловидни образувания по кожата, отоци по крайниците и вимето, подуване на лимфните възли. Не се предава на хората, но болните животни не могат да бъдат излекувани. Затова и тези, които са били в контакт с тях, биват убивани и след това загробвани на място.
Д-р Йорданов запозна присъстващите с превантивните мерки: „Една от мерките е ограничаване на безнадзорното движение на животни в областта. Втората мярка, която би трябвало да предприемем е пръскане на обори, пасища и терени с препарати, които отблъскват и унищожават комарите и насекомите, които могат да пренасят болестта.”
Д-р Драмалиев поясни: „Стопаните ще имат информация с какви препарати да предпазят добитъка си и разчитаме на това те да започнат да пръскат оборите и животните си, за да се предотврати навлизането на това заболяване в нашата област. Както е по закон, така и от морална гледна точка, стопаните са длъжни да уведомяват ветеринарните служби за здравния статус на животните им.”