Тази сутрин в Административния съд се гледа делото против решение №287 – МИ от 26 октомври на Общинска избирателна комисия за установяване и обявяване на резултатите от гласуването за общински съветници и кметове, проведени на 25 октомври.
Жалбата е депозирана от двама кандидати за общински съветници от листата на Реформаторския блок – Басри Таушанов и Юлия Матева. Според адвокатът на жалбоподателите Александър Маринов в 13 избирателни секции има отчитане на действителни като недействителни бюлетини и поради тази причина ищците не са събрали достатъчно гласове за да влязат в местния парламент.
Съдия Марин Маринов обаче отхвърли исканията на адвоката за повторно преброяване на бюлетините в тези секции, както и искането за призоваване на трима свидетели, които да потвърдят че е имало спорни бюлетини при преброяването, тъй като протоколите са подписани без възражения или особено мнение.
13 общински съветници се явиха в залата пред магистратите като заинтересовани лица.
За отхвърляне на жалбата като неоснователна се обявиха 11 от присъстващите. В нейна подкрепа се обявиха двама – Иво Димитров от Реформаторския блок и Гюлвер Хасан от ГЕРБ.
Ответниците по делото, както и прокурорът обявиха жалбата за неоснователна.
Съдът ще се произнесе с акт в срок.