Председателят на Общински съвет-Разград Надежда Радославова и Областният управител Гюнай Хюсмен бяха специални гости на тържественото събрание на НЧ „Слънчев лъч-1902“ в село Островче. Събитието беше организирано, по повод 115-та годишнина на читалището, а във връзка с честването Радославова подчерта, че й е изключително приятно да бъде на място, на което хората са заредени със силен възрожденски дух. Тя пожела на домакините да продължават да бъдат все така отдадени на каузата и им подари ваучер, с който да обогатят фонда на библиотеката към читалището. Празничен поздравителен адрес бе поднесен и от кмета на Община Разград д-р Валентин Василев, в който той благодари на дейците за това, че съхраняват българските традиции и дух непокътнати и ги предават на поколенията.

Областният управител Гюнай Хюсмен остана очарован от културно-просветната дейност, която читалището развива и дари първото си възнаграждение на културната институция.
Хюсмен припомни също, че като народен представител е организирал екскурзии за активни възрастни хора в община Исперих и предложи на читалищните дейци от Островче заедно да организират подобна екскурзия до близка държава.
По време на събранието членове на читалищното настоятелство презентираха неговата дейност, раздадени бяха и грамоти на най-дейните жители на селото.