Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен бе гост на празничен концерт по случай 90 години от основаването на НЧ ”Отец Паисий 1928”-Разград, съобщиха от пресцентъра на областна управа.

Пред пълната зала на читалището г-н Хюсмен сподели, че за него е приятно преживяване и удоволствие да е на такъв хубав празник. Той поздрави дейците на културното средище в кубратското село за това, че всеки ден от 90-годишното съществуване на читалището е бил наситен със събития и участия в регионални, национални и международни конкурси и фестивали и им пожела още най-малко 190 години да представят културните си традиции по света и у нас. Г-н Хюсмен връчи на най-дългогодишния председател на читалището Хамза Чакър плакета на Областния управител,  като го поздрави за активната дейност на читалището през 22-те години, откак той го ръководи. Областният управител донесе подарък и за секретаря на читалището Мехмед Кенаров – таблет, с който да документира успешните изяви на читалищните формации и да ги представя на хората по света и у нас.

Г-н Хюсмен получи честта и да връчи част от плакетите за принос в развитието на културата и читалищната дейност. Подобни отличия получиха над 30 читалищни дейци или техни наследници, връчваха ги още: кметът на община Кубрат Алкин Неби, кметът на Севар Сузана Солакова, председателят на читалището Хамза Чакър, един от спонсорите на читалището Айдън Велиев. По време на награждаването възникнаха нови инициативи, кметът на селото предложи да се възстанови танцовия състав към читалището, а преподавателят в СУ ”Св. Климент Охридски” Емилия Караханова – в Севар да бъде изграден паметник на загиналите в Първата и Втората световни войни жители на селото.

В началото на концерта секретарят на читалището Мехмед Кенаров припомни кога и как е създадено читалището, какви формации са функционирали през годините към него и кои са хората с най-голям принос в развитието му.

След това гостите на празничния концерт се насладиха на прекрасните изпълнения на Младежката вокална формация и Детския хор към читалището. Всички зрители си тръгнаха с подарък от концерта – книгата на Мехмед Нуретдин „В лудогорското село Севар се залюля моята люлка”.