Ученичката от СОУ “Христо Ботев” в Кубрат Нора Недкова посети Европейския парламент. Тя бе част от групата от ученици, победители в конкурса, който организира за българските ученици всяка година ръководителят на българската делегация в групата на ЕНП в Европейския парламент и зам.-председател на групата на ЕНП Мария Габриел. Заедно с Нора в Брюксел бяха деца от Петрич, Благоевград, Сандански, Монтана, Русе, Луковит, Шумен, Дупница, Карлово, Велико Търново, Ловеч, Пловдив, Силистра, Варна, Кубрат… Журито и директорите на училищата с най-много участници също бяха част от посетителската група.

Началото на тридневната визита беше поставено с лекция за ролята и функциите на Европейския парламент, неговите правомощия и любопитни факти от миналото и настоящето на институцията. В последвалата среща с евродепутати от Групата на ЕНП, българските ученици научиха за спецификата в работата на членовете на Европейския парламент и по-конкретно за приоритетите на Мария Габриел като зам.-председател на Групата на ЕНП.

Впечатляващо за учениците беше посещението на Парламентариума, където имаха възможност за виртуална разходка из пленарната зала, потапяйки се в истинската атмосфера на Европарламента. Част от изненадите, подготвени от евродепутата, включваха още среща с екипа на комисар Кристалина Георгиева и посещение на емблематичните за Брюксел парк „Мини Европа” и Атомиума.

„Посетителските групи в Европейския парламент са изключителен шанс за запознаване на младите хора не само с функциите на институцията, но и с възможностите, които им предоставя, за стажове например. Работата с младите е сред приоритетите ми и ще продължавам да ги насърчавам и подкрепям – конкурсът, който организирам ежегодно, е само един от начините.”, коментира Мария Габриел.