Проф. д-р Диана Гергова е единствената номинация за носител на деветото издание на наградата на името на акад. Анание Явашов, съобщи директорът на Регионалния исторически музей Иван Иванов.

Музейният съвет при Регионален исторически музей и Постоянната комисия по култура и духовни ценности към местния парламент на съвместно заседание вчера обсъдиха и единодушно подкрепиха номинацията да бъде предложена за гласуване на предстоящата сесия на Общинския съвет следващия вторник.
Предложенията за приза се приемаха в канцеларията на музея от 4 до 18 април. Предложението, с наградата да бъде удостоена проф. д-р Гергова, е направено от археолозите към музея, които добре познават работата й, уточни още директорът на културната институция Иван Иванов.

Призът на името на акад. Анание Явашов се връчва по повод Международния ден на музеите.
Наградата се състои от грамота, плакет и парична сума. С нея се удостояват лица, постигнали високи резултати в областта на научните изследвания, съхранението, опазването и популяризирането на историческото наследство на Разград и региона.

Проф. д-р Диана Гергова е един от най-изтъкнатите български траколози и специалисти по тракийска археология. Завършила е специалността История и археология в СУ „Св. Климент Охридски“ и понастоящем работи в Националния археологически институт с музей при БАН. Професор е по археология в Държавния университет в Жешув, Полша.

Проф. Гергова е дългогодишен ръководител на разкопките в Националния резерват „Сборяново“ и Светилището на Дионис на вр.Острец край гр.Велинград. През 2001 г. е отличена с наградата „Жена на годината“ в областта на археологията и бизнеса на Американският биографичен институт.

Автор е на множество книги и над 200 научни статии. Член е на престижни национални и международни организации, сред които управителния съвет на националния комитет на ИКОМОС – ЮНЕСКО, Научния комитет по погребална археология – Браила и Световния археологически конгрес – член и координатор за Централна и Източна Европа и Азия.