Втори обвинителен акт срещу д-р Бранимир Мичев внесе в Разградския районен съд Районната прокуратура. Този път лекарят, който работел като хирург в хирургичното отделение на МБАЛ „Свети Иван Рилски“ в Разград, е предаден на съд заедно с управителя на охранителна фирма от Кубрат Борис П. Двамата подсъдими като съизвършители измамили бащата на осъден, у когото възбудили и поддържали заблуждение, че срещу 10 600 лева, които ще платят на съдии, прокурори и фелдшера на ареста, ще изкарат сина му на свобода и ще отложат изтърпяването на ефективното наказание. При извършване на измамата с цел имотна облага подсъдимият Борис П. се представял за съдебен заседател, въпреки че през този период той не е бил вписан в списъка със съдебни заседатели на Разградския окръжен съд.
Въпреки дадените 10 600 лева от бащата на осъдения, д-р Бранимир Мичев отишъл в село Цар Калоян на 21 ноември 2014 г., където живеело семейството на осъдения Синан П. Пред баща му той заявил, че е извършен преглед и е уредено приемането на Синан в болницата. След престоя в болницата подсъдимият лекар обещал да го освободи за домашно лечение, за което поискал още 5000 лева.
Бащата на осъдения Синан П. обаче отказал да даде още пари и това е причината престъплението да остане недовършено. Д-р Бранимир Мичев е подсъдим и за подбуждане към престъпление на вещо лице да даде невярно заключение по назначената от Районна прокуратура в Разград съдебномедицинска експертиза. С нея трябвало да се установи здравословното състояние на осъдения Синан П. В разговори с вещото лице д-р Бранимир Мичев поискал да бъде вписана несъществуваща диагноза на осъдения Синан П., с което той да избегне изтърпяване на наказанието си в затвора.
Срещу подсъдимия д-р Бранимир Мичев се води и друго дело за измама на негови пациенти и му е наложена забрана да напуска пределите на страната, допълват още от Апелативна прокуратура Варна.