На 13 март бе подновен договора с фирма „ЛАЛЗ“ ЕООД, по който договор са общо 62 бр.видеокамери в различни точки на територията на Разград, обяви днес на пресконференция кметът на Община Разград д-р Валентин Василев. Той допълни, че заедно с ОДМВР – Разград се организира контрол на ключови кръстовища, детски площадки, светофари и централната градска част. На 29.12. миналата година Община Разград сключва договор с „БИС систем“ ЕООД, с който фирмата доизгражда системата за видеонаблюдение и контрол в централната градска част на Разград, като са били включени още 31 бр.камери, които обхващат площад Възраждане, Войнишки паметник, бул. „България”, площад Момина чешма, паркинг и площад пред бар СОХО, площадка за скейт до Художествената галерия, кръстовище на улица „Дунав“ с ул. „Васил Левски“, паркинг на ул. „Кубрат”, ДКЦ-І, ул. „Перистър”, кръстовище ул. „Странджа“ с бул. “ Априлско въстание“, надлез на бул. „Априлско въстание”.

Така общият брой на камерите, които са възложени от Община Разград за поставяне са вече 93, сподели д-р Валентин Василев. Той допълни, че наблюдението на камерите на административната сграда на община Разград се извършва от служители на Общинска администрация в специално изградена стая за видеонаблюдение. А останалите камери се наблюдават от специализирани служители на ОДМВР 24 часа в денонощието 7 дни в седмицата.

От своя страна директорът на полицията в Разград Ивайло Йовчев коментира, че системата за видеонаблюдение е важна придобивка за Разград както за превенция, така и за подпомагане разкриване на престъпления. Той изрази надежда за по-добро осветление и за закупуването на специализирани камери, които да разчитат номерата на МПС.

Кметът д-р Василев заяви, че се обсъжда вероятността за ползване на оптична мрежа и амбицията е да се обхване целия Разград. Той припомни, че община Разград вече започна поетапното подменяне на осветлението в град. Днес в 14 ч. започва подмяната по бул. „Априлско въстание”.