По информация на Регионална здравна инспекция (РЗИ) Разград, на 10.09.2020 г. са регистрирани два нови потвърдени случая на заразени с COVID-19 жители на област Разград.

Първият случай е жена на 59 г. от с. Благоево, община Разград. Потърсила е медицинска помощ на 09.09.2020 г. в Многопрофилна болница за активно лечение „Св. Иван Рилски – Разград“ АД, гр. Разград (МБАЛ – Разград), където е хоспитализирана в изолатор на отделението по пневмология и фтизиатрия. Взет й е респираторен материал /назофарингиален и орофарингиален секрет/, който е изследван в лабораторията към МБАЛ – Разград. Резултатът от изследването PCR SARS-CoV-2 (специализиран тест за наличие на заразата COVID-19) е положителен. Лицето има следното придружаващо заболяване: артериална хипертония II степен.

 Вторият случай е жена на 67 г. от гр. Исперих, община Исперих. Потърсила е медицинска помощ на 06.09.2020 г. в Многопрофилна болница за активно лечение – Исперих, гр. Исперих, където е хоспитализирана в изолатор на отделението по вътрешни болести. Взет й е респираторен материал /назофарингиален и орофарингиален секрет/, който е изследван в лабораторията към МБАЛ – Разград. Резултатът от изследването PCR SARS-CoV-2 е положителен. Лицето е приведено в отделението за инфекциозни болести към МБАЛ – Разград със специализиран транспорт. Заразената има следното придружаващо заболяване: хроничен бронхит.

РЗИ – Разград информира, че към днешна дата общият брой на регистрираните случаи от COVID-19 в област Разград е 171, от тях активните са 18, на домашно лечение са 8 заболели, а хоспитализираните лица са 10.

За миналата седмица са оздравели 5 заболели от коронавирус жители от област Разград, няма починали лица, новорегистрираните случаи са 4, общият брой на поставените под карантина е 9.

Областният кризисен щаб за борба с коронавируса отново призовава за стриктно спазване на противоепидемичните мерки.