По информация на Регионална здравна инспекция (РЗИ) Разград, на 15.09.2020 г. е регистриран един нов потвърден случай на заразен с COVID-19 жител на област Разград.

Случаят е мъж на 41 г. от град Разград, община Разград. Взет му респираторен материал /назофарингиален и орофарингиален секрет/. Изследван e в Самостоятелна медико-диагностична лаборатория „Рамус“ /платено изследване/. Резултатът от изследването PCR SARS-CoV-2 (специализиран тест за наличие на заразата COVID-19) е положителен. Лицето е без клинични оплаквания. Предписана му е домашна изолация за 14 дни. Заразеният не съобщава за придружаващи заболявания.

На 16.09.2020 г. е регистриран един нов потвърден случай на заразен с COVID-19 жител на област Разград.

Случаят е жена на 91 г. град, Исперих община Исперих. Потърсила е медицинска помощ на 15.09.2020 г. в Многопрофилна болница за активно лечение „Св. Иван Рилски – Разград“ АД, гр. Разград, където е хоспитализирана в отделението за инфекциозни болести. Взет й е респираторен материал /назофарингиален и орофарингиален секрет/, който е изследван в лабораторията към МБАЛ – Разград. Резултатът от изследването PCR SARS-CoV-2 (специализиран тест за наличие на заразата COVID-19) е положителен.

Заразената има следните придружаващи заболявания: захарен диабет тип II и деменция.

Областният кризисен щаб за борба с коронавируса отново призовава за стриктно спазване на противоепидемичните мерки.