По информация на директора на Регионална здравна инспекция – Разград д-р Ася Генева, на 22.06.2020 г. са регистрирани два нови потвърдени случаи на COVID-19 в област Разград. 

Единият случай е лекар от Многопрофилна болница за активно лечение (МБАЛ) „Св. Иван Рилски – Разград“ АД, гр. Разград. Потърсил е медицинска помощ на 22.06.2020 г. в  МБАЛ – Разград, където е приет за лечение в Отделение по инфекциозни болести. Взет е респираторен материал /назофарингиален и орофарингиален секрет/. Изследван e в лабораторията към МБАЛ – Разград. Резултатът от изследването PCR SARS-CoV-2 е (+) положителен. Лицето не съобщава придружаващи заболявания. В лечебното заведение са взети всички необходими противоепидемични мерки. Установени са контактните лица. Същите се изследват.

Вторият случай е мъж на 63 г. от с. Ясеновец, община Разград. Хоспитализиран е вечерта на 22.06.2020 г. в УМБАЛ „Медика-Русе“ гр. Русе. Взет е респираторен материал /назофарингиален и орофарингиален секрет/. Изследван e в лаборатория в  гр. Русе Резултатът от изследването PCR SARS-CoV-2 е (+) положителен. Предстои епидемиологично проучване.

           Поставените под карантина лица в областта са 275.

           Общият брой регистрирани случаи на заразени с COVID-19 за областта е 49, от тях активни 26. На стационарно лечение са 7 в МБАЛ „Св. Иван Рилски – Разград“  АД – гр. Разград, от които един интубиран. Шестима пациенти са на стационарно лечение в                              УМБАЛ „Медика-Русе“ – гр. Русе и трима в УМБАЛ „Канев“ АД – гр. Русе. Изписаните  от МБАЛ – Разград са с отрицателен PCR тест и са поставени под 14 дневна домашна изолация.

Информацията, която се публикува, съгласно указания дадени от МЗ,  касае регистрираните случаи в предходните дни.