В Областна администрация Разград бяха проведени консултации за избор на състава на Районната избирателна комисия във връзка с предстоящите избори за членове на Европейския парламент от Република България и за Народно събрание на 9 юни 2024 г. Консултациите се проведоха с представителите на парламентарно представените партии и коалиции в 49-то Народно събрание, те бяха водени от г-н Владимир Димитров – Областен управител на Област Разград.

Парламентарно представени партии и коалиции са: Коалиция „ГЕРБ-СДС“ с 69 народни представители; Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ с 63 народни представители; Партия „ДПС” с 36 народни представители; Партия „Възраждане“ с 34 народни представители Коалиция „БСП за България“ с 23 народни представители; Партия „Има такъв народ“ с 11 народни представители.

В консултациите от страна на политическите сили участваха Петя Стефанова и Наско Анастасов/„БСП за България“/, Мирослав Грънчаров и Евгени Енчев /Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“/, Надежда Радославова и Наско Анастасов /ГЕРБ-СДС/, Севгин Шукри /ДПС/, Касим Садък и Албена Йорданова /“Възраждане“/, Тезджан Сабри и Мариян Радев /“Има такъв народ“/.

Числеността на РИК за райони с до 9 мандата, какъвто е 18-ти Разградски изборен район е с общ брой 13 членове, вкл. председател, до четирима, но не по-малко от двама заместник-председатели и секретар, като се спазва съотношението между парламентарно представените партии и коалиции както следва:

  • Коалиция „ГЕРБ-СДС“ – 4 членове;
  • Коалиция „Продължаваме промяната– Демократична България “ – 3 членове;
  • Партия „ДПС” – 2 членове;
  • Партия „Възраждане“ – 2 член;
  • Коалиция „БСП за България“ – 1 член;
  • Партия „Има такъв народ“ – 1 член.

Председателят, заместник-председателите и секретарят на РИК не могат да бъдат от една и съща партия или коалиция.

Областна администрация бе представена още от главния секретар Михаил Тодоров, от главния експерт Красимира Димитрова и Юркие Шабан /юрисконсулт/.

Петя Стефанова /БСП/ в началото направи предложение заместник-председателите да са четирима, и така шестте участващи партии ще имат заедно с председателя и секретаря по едно председателско място. Това бе прието от присъстващите представители на политически партии.

Тя предложи за председател на РИК Савина Миткова, като каза, че има дългогодишен опит и е диалогична като човек и ще обедини всички членове на РИК.

Надежда Радославова /ГЕРБ – СДС/ предложи за председател на РИК Невин Скендер, юрист, с опит в провеждането на избори. Останалите членове, които предложи Радославова бяха Орхан Бедиханов, Виктор Викторов и Павлина Кившанова.

Севгин Шукри /ДПС/ предложи за секретар Юмгюл Ахмедова, която е била вече секретар на РИК, а за член – Айджин Азис.

Касим Садък /“Възраждане“/ предложи за секретар адвоката Албена Йорданова и за член Мартин Георгиев,  IT- специалист.

Евгени Енчев /Коалиция ПП-ДБ/ предложи Жоро Чобанов за председател, а за членове – Мариела Томова и Йордан Маринов.

Представителите на ИТН предложиха зам.-председател да е Диана Кирилова, педагог.

БСП оттеглиха предложението си за председател – Савина Миткова и предложиха тя да е зам.-председател.

Въпреки дадената почивка да се разберат помежду си, партиите не стигнаха до консенсус, от чия партия или коалиция да е председателят на РИК, за мястото има две предложения. За секретар предложенията също бяха 2, без консенсус.

Отново решението за състава на комисията ще вземе ЦИК, където днес ще бъде изпратен протоколът от консултациите и всички необходими документи.