Нерегламентирана търговия с „маркови“ стоки е разбита в хода на специализирана полицейска операция, която се проведе на 22 май на територията на ОДМВР-Разград. Конфискувани са над 400 артикула. В хода на предприетите процесуално-следствени действия от полицията е извършено претърсване в два обекта в град Разград, собственост на 42-годишен търговец и 21-годишния му син. Открити са стоки, обозначени с търговски марки, предлагани без съгласието на притежателя на изключителното право. Иззети са мъжки и дамски панталони, тениски, спортни екипи и якета, на които са обозначени търговските марки PRADA, ARMANI, GUCCI, VERSACE, NIKE, ADIDAS, ZARA, BOSS, POLO и други. По описа на ОДМВР-Разград са образувани две досъдебни производства по чл.172б, ал.1 от НК.

В хода на полицейската операция е проверена ферма в Цар Калоян, където са установени работници без сключени трудови договори, като по този начин са укрити осигурителни вноски за държавно обществено осигуряване в големи размери. Образувано е досъдебно производство по чл.255б, ал.1 от НК. Съвместно със служители на НАП и БАБХ е проверен и търговски обект, стопанисван от 53-годишната съпруга на фермера. Установено е, че жената извършва търговска дейност, без да използва фискално устройство и да издава касови бележки. Съставени са два акта от служители на НАП и БАБХ за установените нередности.

Разкрити са извършителите на кражби в Исперих и Кубрат. 53-годишен мъж сигнализирал в РУ-Исперих, че от дома му са задигнати два мобилни телефона и машинка за подстригване. Установено е, че извършител на деянието е 38-годишен криминално проявен и осъждан от Исперих. Сумата от 1 400 лв изчезнала от дома на 70-годишна жена от град Кубрат. В хода на образуваното досъдебно производство по чл.194, ал.1 от НК е установено, че извършител на кражбата е 21-годишен криминално проявен и осъждан от село Медовене.

Във връзка с ефективен, навременен и последващ контрол и проверка за незаконно пребиваващи чужденци в хода на специализираната операция са проверени 11 адреса и три хотела. Съставени са два акта.

На изградените КПП-та са проверени 437 превозни средства и близо 599 лица. Съставени са 267 акта и фиша. Мобилни екипи извършиха проверки в игрални зали, казина, автоморги, заложни къщи, питейни заведения, паркове и сборища на лица от активния криминален контингент. Проверени са 7 пункта за черни и цветни метали и 23 сборища. В хода на операцията по противодействие на битовата престъпност са установени 15 престъпления, образувани са 8 досъдебни и четири бързи производства.

  Профилактираните лица от активния криминален контингент са 19.