Посланикът на  Португалия  у нас  Елена Коутиньо дойде в Разград, за да даде лично старта на програмата за обучение по португалски език, която започва тази година в Основно училище „Васил Левски“, съобщиха от учебното заведение. Нейно Превъзходителство  сложи подписа си под протокола за сътрудничество между Института „Камойнш“ в Лисабон, с който институцията, която подпомага изучаването на португалския език и култура по света,  ще си  партнира с разградското училище.

От  тази есен  50 деца от Разград  на възраст между 8 и 12 години ще  учат  езика на  Вашку  да Гама. Техен преподавател ще бъде  Михаела  Недкова. Те са разделени на две групи и за всяко  занимание  учителят ще идва специално в Разград. Средствата за езиковото обучение  се осигуряват от правителството в Лисабон.

„Камойнш – институт за сътрудничество и език“ се грижи за разпространението на португалския език и култура в света, като предоставя   програми за езиково обучение на  основни, средни и висши училища по целия свят. Дейността му е свързана с осигуряването на качествено обучение по португалски език и култура в чужбина,  чрез предоставяне на научна и педагогическа подкрепа.

В училище „Васил Левски“ посланик Коутиньо бе посрещната  от  училищното ръководство и  от децата, които  ще учат  в новосъздадените групи за езиково обучение. Малките  ученици  пяха и танцуваха, а Нейно Превъзходителство госпожа Коутиньо пожела успех на  учениците и преподавателите , които  приемат новото предизвикателство.

Сътрудничеството  между  института „Комейнш“ и ОУ „ Васил Левски“ в Разград стана факт, след като в продължение на няколко години  учител по португалски идваше в училището, за да учи  на родния им език извън учебната  програма  деца на футболисти от „Лудогорец“, които  ходят на училище там. Високите стандарти на обучение и многобройните   извънкласни  занимания и програми в училището  са впечатлили  португалците и  те включиха разградското школо сред  учебните заведение у нас, избрани от тях за дългосрочно сътрудничество.