Многопрофилната болница за активно лечение „Св. Иван Рилски” в Разград търси да назначи лекари, медицински сестри, лаборанти и санитари. Близо 30 са свободните работни места, обявени от лечебното заведение в Бюрото по труда, съобщиха от ведомството.

Болницата изпитва необходимост от лекари по акушерство и гинекология, по образна диагностика и инфекциозни болести. Има незаети места също на психиатри и педиатри. Лечебното заведение се нуждае още от рехабилитатори, неонатолози, както и от специалист по пневмология и фтизиатрия. Общо обявените позиции за лекари-специалисти са 15. Освен това има свободни работни места за осем медицински сестри, четирима рентгенови и медицински лаборанти, и двама санитари.

Както в цялата страна, така и в разградската болница недостигът на медицински кадри е много сериозен и болен проблем , коментира изпълнителният директор на лечебното заведение д-р Гечо Жеков. По думите му персоналът е принуден да полага извънреден труд, за да компенсира липсата. Част от кадрите са в пенсионна и предпенсионна възраст, а продължава да няма проявен интерес, което се усеща много остро, посочи д-р Жеков. Според него основната причина за това е, че повечето специалисти предпочитат да търсят професионална реализация в болници в по-големи градове. А при нас условията за работа са отлични, отделенията са реновирани и ремонтирани, има модерна апаратура, възнагражденията са високи, каза директорът на разградската болница. Той силно се надява на нови попълнения, за да може здравното заведение да продължи да осигурява качествена и достъпна медицинска помощ за населението.