На тържествена сесия Общински съвет-Разград одобри и трите номинации за отличието „Почетен гражданин на Разград“.

Заседанието, посветено на 28 януари – Деня на Разград,  започна със ставане на крака за Химна на Република България и Химна на Европейския съюз. Приветствие към общинските съветници отправи Председателят на Общински съвет-Разград Стоян Ненчев. В него той обяви намерението на ръководството на Община Разград да посвети настоящата година на разградската духовност и култура, припомни и поводът празникът на града да е на тази дата. „Това е ден, в който населението на Разград посреща свободата и видя сбъдната мечтата, че ще може да съгради отново своята българска държава. Държава, в която да се изпълни заветът на великия Апостол на Свободата Васил Левски: „Целта ни в Българско е братство с всекиго без да гледаме на вяра и народност; ръката си подаваме всекиму, който желае да пролива кръв с нас заедно за живот и свобода човешка“.

Приветствие към участниците и гостите на сесията отправи и кметът на румънския град-побратим на Разград Кълъраш Мариус-Григоре Дулче. Той присъства на заседанието като ръководител на тричленна делегация от Кълъраш.

Г-н Ненчев обяви и поздравителните адреси, които са получени по повод Деня на Разград. Сред тях от: Президента на Република България Румен Радев, от Синдиката на българските учители, от Ректора на Русенски университет акад. Христо Белоев, от „Биовет-клон Разград“, бившият председател на Общински съвет-Разград Милена Цанева и други. Всички поздравителни услуги са публикувани на Фейсбук страницата на Община Разград.

След тържествената част от сесията местните парламентаристи започнаха обсъждане по докладните записки с тази, с която се извършва удостояване със званието „Почетен гражданин на Разград“. Представи я Кметът на Община Разград Денчо Бояджиев. И трите предложения бяха от Инициативни комитети, по едно от тях Таня Тодорова изрази подкрепата и на ръководството на Регионалния исторически музей за кандидатурата на Стоян Стоянов за връчване посмъртно на званието. Г-жа Тодорова припомни заслугите на Стоянов за проучването на историческото минало на Лудогорието.

31 общински съветници подкрепиха номинацията на Герхард Робел „За дългогодишна, високоморална и последователна общественополезна
дейност за град Разград, Община Разград и техните жители.“. Г-н Робел от над 10 години извършва благотворителна дейност в полза на социално слаби жители на община Разград.

30 бяха гласовете за седемкратния световен шампион по борба за ветерани Ремзи Реджеб, отличието се връчва
„За изключителни постижения в областта на спорта и дългогодишна обществено полезна дейност за град Разград и Община Разград.“

Подкрепа за посмъртно връчване на отличието на дългогодишния директор на Историческия музей Стоян Стоянов бе получена от 21 съветника. Отличието се връчва „За изключителни постижения в областта на
музейното дело и археологията и техния принос за националната и световна култура.“.

Връчването на отличията ще се извърши на специална церемония от 17,30 ч. днес в залата на Общински съвет-Разград.