Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен проведе среща със заместник-министъра в МРРБ Малина Крумова, кметовете на Разград д-р Валентин Василев, на Исперих Бейсим Руфад, председателите на Общинските съвети на Разград Надежда Радославова и на Исперих Даниел Димитров, председатели на Постоянни комисии в двата местни парламента, съобщиха от пресцентъра на областна управа. Това бе поредната среща, организирана от г-н Хюсмен, във връзка с опитите за консолидация на „ВиК“-асоциациите в област Разград. Липсата на консолидация създава пречка за кандидатстване от страна на общините с проекти, свързани с подобряване на ВиК-инфраструктурата. Процесът все още не е осъществен на територията на региона, тъй като Общински съвет-Исперих на две свои заседания не прие решения за обединяване на Асоциация „ВиК“-Исперих и Асоциация „Водоснабдяване-Дунав“, в която вече се включиха пет от общините в областта.
„В община Разград има нужда от реконструкция на пречиствателната станция, а това няма как да се случи със средства от общинския бюджет, единственият вариант е с европейско финансиране“ – заяви Председателят на Общински съвет-Разград Надежда Радославова.
„Не виждам защо община Разград и жителите й трябва да бъдат заложници на друга община и да не могат да реализират инфраструктурните си проекти“ – каза д-р Василев. Той допълни, че пречиствателната станция е изградена през 70-те години на миналия век, към момента изпълнява функциите си, но има нужда от спешна реконструкция.
Зам.-министър Крумова поясни, че изискването за пълна, а не частична консолидация, е на Европейската комисия, която отпуска средствата. Ресурсът, с който държавата разполага за подобни инфраструктури проекти, е само 18 милиона лева годишно. Крумова обяви, че България има 7 административни области, в които все още не е извършена консолидация на сектора. По думите й ако асоциациите в региона се консолидират, още в края на годината Разград може да бъде включен в списъка за провеждане на нова поръчка, договорена с Европейската комисия, за извършване на прединвестиционно проучване и последващо финансиране.
Някои от представителите на Общински съвет-Исперих изразиха притеснение, че консолидацията ще доведе до закриване на работни места в исперихското „ВиК“. Зам.-министър Крумова пое ангажимент в писмена форма да изпрати до Общински съвет-Исперих уверение, че процесът на обединение може да доведе до закриване единствено на дублираните длъжности в двете дружества – между 5 и 10% и съществува възможност дружеството да бъде относително самостоятелно.
Заместник-председателят на Общински съвет-Исперих Гюнел Мюсреф заяви, че вече два пъти докладната не е приета, наблегна на това, че трябва да бъде взето решение на по-високо политическо ниво.