Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен –и неговите заместници Нурие Црънгалова и Евгени Драганов откриха работна среща на тема „Какво да кажем на младите хора?”, съобщиха от областна управа.
Г-н Хюсмен приветства участниците във форума и изрази увереността си, че подобни инициативи, целящи диалог между младите хора и институциите, са полезни за развитието на област Разград.
Заместник-областният управител Нурие Црънгалова изрази подкрепата на Областна администрация-Разград за организациите, които търсят възможности за активизиране участието на младите хора в обществения живот на областта.
Срещата се проведе в зала 712 на Областна администрация-Разград в рамките на проект „Младежки информационно-консултантски център в Разград”, изпълняван от Сдружение „Младежки форум 2001”, гр. Разград.
Събитието е част от поредицата дискусии, организирани през последните три дни във всички общински центрове в област Разград, целящи активен диалог на институциите с младежите от седемте общини в областта ни.
Участие в срещата взеха представители на редица институции и организации: съд, прокуратура, полиция, Регионално управление на образованието, Филиал на Русенския университет в град Разград, Дирекция „Социално подпомагане”, Регионална търговско-промишлена и земеделска камара Разград, Център за обществена подкрепа в Разград, Център за кариерно ориентиране, МКБППМН Разград, БЧК Разград директори на училища, учители, както и млади хора от училища в Разград.
Водещият на срещата Диляна Георгива-Станчева от Сдружение „Младежки форум 2001”, гр. Разград и Светлин Симеонов – главен експерт в Областна администрация Разград провокираха активен и ползотворен диалог, като изразиха увереност, че нашата област е добро място за живот, където един млад човек може да създаден семейство и да се реализира професионално и че емиграцията в чужбина има редица алтернативи.
За да бъдат уверени младежите, че успешна кариера могат да направят и в родния си град и да бъдат мотивирани да се образоват и развиват, по време на срещата своя опит представиха успешни хора, реализирали се в различни сфери от обществения живот, като съдия Нели Генчева от Районен съд Разград, районният прокурор Любомир Георгиев, Венцеслава Енчева – възпитаник на Професионалната гимназия с преподаване чужди езици „Екзарх Йосиф” , гр. Разград, завършила висше образование в САЩ, но избрала като път за развитие родния си град, защото желае със своя опит и знания и с доброволческа дейност да допринесе за неговото развитие.
Съдия Нели Генчева сподели, че съдът е отворен като институция към младите хора с инициативи като Ден на отворените врати, изнасяне на уроци в училищата и други. Тя даде съвет на младежите да са активни и търсещи и да задават въпроси на институциите.
Районният прокурор Любомир Георгиев се обърна към младите със съвет да се образоват, да бъдат силни и упорити, защото не винаги нещата се получават от първия път при кандидатстване за работа, а когато започнат работа, да не се поддават на посредствеността, а да се стремят да бъдат най-добрите в своята сфера.
Заместник областният управител Евгени Драганов призова младежите да инвестират в своето образование, защото икономиката на областта се съживява и има все по-голямо търсене на квалифицирани кадри.
Директорът на ПГПЧЕ“Екзарх Йосиф“ Пейчо Георгиев даде ценни съвети на младите хора, като да се образоват и изграждат като отлични специалисти, защото моженето е независимост. Той призова младежите, ако решат да следват в чуждестранни университети, да го направят, за да натрупат знания и опит и да се върнат, за да ги приложат в страната си, защото те след време ще управляват България. Георгиев заяви, че не е важно само какво казваме, а и какво показваме на младите, визирайки негативните новини, с които ни заливат редици медии и създават усещане за тревожност, безперспективност и безпътица.
Адвокат Ивелина Игнатова заяви, че в рамките на проекта на МИКЦ е посетила редица населени места в областта, които са обезлюдени от интензивната емиграция. В разговорите с младежи, тя констатирала, че те само чакат да завършат средното си образование, за да се отправят към чужбина, където са техните роднини и близки. Според нея общуването на младежи от малки населени места с тези от областния град, което се е случило по проекта, е особено полезно, защото дава самочувствие и увереност на децата. Тя каза, че момиче от малко населено място и споделило, че след такова общуване е осъзнало, че е личност и че има право да устоява своите мечти, желания и стремежи.
Доц. д.н. Станка Дамянова информира присъстващите, че наскоро е представила Филиала на Русенския университет в град Разград и града като цяло пред чуждестранни студенти, които да учат на разменни начала за по един семестър във висшето учебно заведение в Разград. Тя сподели, че град Разград бил възприет като интересно и атрактивно място за студентите от други държави със своя футболен отбор, културно-историческо наследство, места за отдих и развлечение и т.н.
Заместник-председателят на Регионална търговско-промишлена и земеделска камара Разград Слави Илиев изрази мнение, че е нужно професионалните гимназии в областта и на университетите да отговорят на потребностите на бизнеса от кадри като инженери, заварчици, шлосери, оператори на машини с цифрово управление, автомонтьори и други.
В отговор директори на професионални гимназии в Разград информираха, че учениците им имат възможност за практики във все повече предприятия и че е нужно закупуване на модерни машини, за да бъдат актуални знанията и уменията на възпитаниците им.
Репортерът от вестник „Екип 7“ Антония Кирилова заяви, че ако не е имала шанс да се реализира в сферата на журналистиката в Разград, вероятно щяла да бъде в чужбина. Тя изрази мнение, че много от младежите не знаят силните си страни, а именно това познание е пътят към успеха.
Д-р Милена Кехайова – Директор на Секретариата на Областния съвет на БЧК Разград – призова младите хора да се включват активно в доброволчески инициативи, защото това им дава възможност за реална, а не само онлайн комуникация, за изграждане на навици и ценности.
Росен Аврамов – Директор на Центъра за обществена подкрепа в Разград заяви, че трябва да се оказва подкрепа на младите хора при първите им стъпки в професионалната реализация, да се поощряват и стимулират. Той сподели наблюдението си, че днешните младежи имат силно чувство за справедливост и работодателите трябва да бъдат коректни към тях и като заплащане и като равнопоставеност с по-възрастните им колеги.
Младите хора в залата също споделиха своите мечти и очаквания за лична и професионална реализация.
В края на срещата Диляна Георгиева-Станчева цитира думите на млад човек от нашата област „Аз нямам мечти – аз имам цели!”.