В Деня на храбростта и празник на Българската армия –  6 май, бе направена първа копка на Военен мемориал на поделенията, съществували в Разградски гарнизон в периода 1878 г. – 2009 г. Събитието се организира съвместно от Областна администрация Разград и Община Разград.

Първата копка ще бъде направена от 11,00 ч. на 6 май, Гергьовден, в района, в който през  различни периоди са се помещавали няколко военни поделения – зелената зона преди пътната връзка за бизнес зона „Перистър“ на входа на Разград откъм Попово.

Сред официалните лица на събитието бяха областният управител Гюнай Хюсмен; и.ф. Кмет на Община Разград зам.-кметът Добрин Добрев; заместник областният управител Евгени Драганов; главният секретар на Областна администрация Михаил Тодоров; началникът на Военно окръжие-Разград Диян Желев; заместник-деканът на факултета „Артилерия, ПВО и КИС“ Шумен към Национален военен университет „Васил Левски“-Велико Търново подполковник доцент д-р инж. Калоян Илиев; директорът на Регионален исторически музей-Разград Таня Тодорова; авторът на идейния проект на мемориала Теодор Даскалов представители на Инициативния комитет за изграждане на мемориала, на Областната организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, на Съюза на ветераните от войните, граждани.

Инициативата за изграждане на Военен мемориал на поделенията, съществували в Разградски гарнизон в периода 1878 г. – 2009 г., стартира през 2019 г., получи подкрепа от обществеността, държавните и местните институции, както и от бизнеса в региона.

Пожелания за успешна реализиция на благородната инициатива отправиха областният управител Гюнай Хюсмен и и.ф. кмет на Община Разград Добрин Добрев.

Водосвет отслужи отец Дмитрий Терзи.

Направена бе и знаковата първа копка на мемориала с пожеланието той да бъде окончателно завършен и официално открит през месец ноември, тази година.