Над 41 000 допълнително включени уязвими граждани в страната ще получат пакети с хранителни продукти от първа необходимост, осигурени от Българския червен кръст. От помощта ще се възползват предимно възрастни хора над 65 г., хора с увреждания, под карантина или такива с ниски доходи. До 16 април в цялата страна ще бъдат раздадени 1 400 тона храна.
Раздаването на територията на област Разград вече стартира и ще бъдат обхванати 721 души, съобщиха от Областния съвет на БЧК. В община Разград помощта ще получат 185 човека, в община Исперих – 98 души, в община Кубрат – 80 човека, в община Лозница – 45 човека. В общините Самуил, Завет и Цар Калоян хранителни продукти от БЧК ще бъдат предоставени съответно на 209, 35 и 69 нуждаещи се.
Индивидуалните пакети са със средно тегло до 30 кг и съдържат продукти като брашно, олио, ориз, консерви и др. Те са осигурени по Оперативната програма за храни, финансирана от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица. Кампанията по осигуряването и предоставянето на пакетите се реализира в партньорство между Агенцията за социално подпомагане и Българския Червен кръст.
Поради огромния брой постъпили запитвания, във връзка с допълнителното раздаване на хранителните пакети, Българският Червен кръст в Разград уведомява, че продуктите ще бъдат доставени на адресите на всички включени в списъците граждани.
Областният съвет на БЧК разчита на доброволците, на подкрепата на кметовете на общините и малките населени места, на служителите на Домашните социални патронажи и на „Патронажна грижа“ при разнасянето на пакетите.