Над 20 млн. лв. с ДДС в момента се инвестират в рехабилитацията на два участъка от път II-49 Търговище – Разград – Кубрат – Тутракан, който свързва областите Търговище, Разград и Силистра, съобщиха от пресслужбата на Агенция „Пътна инфраструктура“.

През м. г. стартира рехабилитацията на 21 км в участъка Търговище – Разград и още 10 км в участъка Кубрат – Тутракан. Двата проекта се финансират от Оперативна програма „Региони в растеж“ и ще завършат тази година.
В област Разград през 2017 г. и до края на април т. г. на път II-49 Разград – Кубрат – Тутракан са извършени текущи ремонти за над 530 хил. лв. с ДДС, а за подобряване състоянието на път II-23 Русе – Кубрат – Завет са вложени над 138 хил. лв. с ДДС. За основния ремонт на двата участъка са необходими десетки милиони лева, с които в момента АПИ не разполага. През м. г. за повишаване на пътната безопасност на републиканските пътища в област Разград са осигурени повече от половин милион лева. От тях 30 хил. лв. са за монтаж на нови пътни знаци, 317 хил. лв. за полагане на хоризонтална маркировка и близо 200 хил. лв. са за подмяна на липсващи или деформирани при пътни инциденти мантинели.
През последните две години основен приоритет в работата на АПИ и МРРБ е подобряване състоянието на пътищата в Северна България. В област Разград през 2016 г. са инвестирани над 10 млн. лв. в превантивния ремонт на 13 км от път III-204 Разград – Благоево, 27 км от III-2005 Самуил – Подайва и 28 км от път ІІІ-4902 Побит камък – Завет, а през 2017 г. са вложени 1 млн. лв. за ремонта на 4 км от път II-51 Дралфа – Чудомир – Лозница.
Хроничното недофинансиране на пътния сектор през последните 25 години доведе до влошаване на състоянието им и в момента над 6000 км пътища се нуждаят от основен ремонт. Очаква се с въвеждането на тол системата да се увеличат трикратно постъпленията от пътни такси, които в момента са над 350 млн. лв. Тези средства ще бъдат инвестирани в рехабилитацията на пътища, което ще доведе до подобряване на пътната инфраструктура.